50 værksteder og bilister anmeldt for chiptuning

Det Økologiske Råd har politianmeldt værksteder og bilister for ulovlig chiptuning.

Udsigten til flere hestekræfter og højere fart får mange bilejere til at chiptune deres biler, og mange værksteder udfører gerne chiptuning, selv om det kan være ulovligt. Med chiptuning lægges ny software ind i bilens motorstyring for at øge effekten. En chiptuning er ulovlig, hvis ikke den pågældende bil er godkendt til at blive chiptunet. Konsekvensen kan være en hel del mere forurening - faktisk helt op til 10-12 gange så meget ifølge Det Økologiske Råd.

Ser stort på reglerne
Organisationen anmeldte sidst i november op mod 50 bilister og en håndfuld værksteder for at se stort på reglerne.

Det skriver TV 2 Lorry.

- Det, vi politianmelder, er private mennesker, der har fået chiptunet deres bil, og som har spurgt om, hvorvidt det er ulovligt, og har fået at vide, at det er det, men det bliver alligevel ikke opdaget. Og det er producenter, der siger, at det, de gør, er ulovligt, men som gør det alligevel, siger Jeppe Juul, transportpolitisk medarbejder ved Det Økologiske Råd, til TV2.

EGR-ventilen
Chiptuning, som eksempelvis kan slå bilens EGR-ventil fra, er ulovligt, medmindre man via en såkaldt typegodkendelse udført på særlige laboratorier kan dokumentere, at bilen hverken støjer eller forurener mere end før.

Ifølge tre autoværksteder, som TV 2 Lorry anonymt har talt med, kan reglerne let omgås, blandt andet fordi "ingen" får typegodkendt sit køretøj. Samtidig afsløres chiptuning ikke ved et almindeligt bilsyn, fordi de ansatte i synshallerne ikke ved, hvad de skal kigge efter, lyder det.

Ved førstegangstilfælde straffes føreren af en ulovligt chiptunet personbil med en bøde på 2.500 kr., mens ejeren får en bøde på 5.000 kr. Ved sjette forseelse lyder bøden på 30.000 kr.

Helt åbenlyst
Det Økologiske Råd er kommet på sporet af værkstederne og bilisterne ved blandt andet at infiltrere fora på Facebook, hvor chiptuning bliver diskuteret og udbudt.

- Selvom det er i lukkede grupper, hvor man skal godkendes, foregår det ret åbenlyst.

- Folk tager gladeligt billeder af deres biler med nummerplader og det hele, hvilket gør det nemmere for politiet at identificere bilerne og de ansvarlige bagefter, forklarer Jeppe Juul til TV2.

Der findes ingen opgørelser over omfanget af ulovlig chiptuning, men hos Det Økologiske Råd frygter man, at det inden for visse biltyper er op mod hver femte bil, der er chiptunet. Derfor har miljøorganisationen ment, det var nødvendigt at skride til handling og politianmelde i så stort et omfang.

Den 1. juli 2016 trådte nye regler om forbud mod udførelse af chiptuning, som ikke opfylder de gældende bestemmelser om luftforurening i kraft.

Læs mere her: Bekendtgørelse om forbud mod udførelse, salg og markedsføring af visse former for chiptuning

Seneste nyheder
HUSK ! - Tjek dit dæktryk
16-05-2024

Der er to gode grunde til at have tjek på dæktrykket; brændstoføkonomien og sikkerheden. Hvis din bils dæktryk er for lavt, så bruger bilen for meget brændstof.

Læs mere
Husk at booke tid til hjulskifte i god tid!
03-04-2024

Når foråret banker på døren med en kraftigere sol og højere temperaturer, er det tid til at få sommerdækkene på bilen, så du er klar til en sikker sommersæson i trafikken.

Læs mere
Vi servicerer også fabriksnye biler
27-02-2024

Har du købt ny bil med fabriksgaranti, så kan du fortsat benytte dit velkendte værksted til service.

Læs mere