Tysk E-mærke er en fordel for el- og hybridbiler

Hvis du skal du til Tyskland i en el-, brint-, eller plugin-hybridbil, så overvej at anskaffe det tyske blå E-mærke.

Nogle steder i Tyskland kan el-, brint- og plugin-hybridbiler få særlige fordele. For at få de fordele med en dansk nummerplade, skal du dog have den blå e-plakette. Det skriver FDM.

Eksempelvis kan mærket sikre den grønne bilist muligheder for at køre i særlige miljøbaner, gratis eller billig parkering eller adgang til særlige parkeringspladser. Disse fordele varierer en del mellem de enkelte tyske kommuner og delstater.

Intet lovkrav
Der er ikke lovkrav om at have det blå E-mærke. Det erstatter heller ikke det (typisk) grønne miljømærke, du skal bruge for at komme ind i miljøzoner i Tyskland - vil du have alle fordelene, skal du altså have to mærker sat på bilen.

- Vi har været i dialog med de tyske myndigheder ift. salg i noget tid. Derfor er vi glade for, at vi nu får mulighed for at sælge mærket til danskere, der skal på kør selv-ferie til Tyskland i deres el- eller plugin-hybrid bil, siger Dennis Lange, chefkonsulent i FDM.

Det blå E-mærke er et supplement
For at få det blå E-mærke skal din bil opfylde nogle særlige krav. Mærket er et supplement, der kan bruges udover det eksisterende miljømærke. E-mærket bekræfter, at din bil kan få de fordele, en kommune eller delstat i Tyskland har givet til grønne biler.

Foto: FDM

Ifølge FDM er det forskelligt fra sted til sted, hvilke fordele du har. Den enkelte kommune kan vælge at give nogle, eller ingen, fordele til de grønne biler - og der er ikke nogen endegyldig, officiel liste over, hvilke steder giver hvilke fordele. Derfor er du nødt til selv at undersøge den specifikke kommune for at se, hvilke fordele du kan få.

Nej til benzin- og dieselbiler
Alle elbiler (BEV) og brint/brændselscellebiler (FCEV) kan få det blå mærkat. Plugin-hybrider kan også få det, hvis de enten har en elektrisk rækkevidde på 40 km, eller udleder max. 50g CO2 pr. km.

Diesel-, benzin- og almindelige hybridbiler kan ikke få mærket, uanset hvor brændstoføkonomiske de er.

Hvis du har en plugin-hybrid, kan du tjekke om din bil lever op til kravene ved at slå den op i motorregisteret. Du kan se den elektriske rækkevidde under "Forbrug"; og du kan se CO2-udledningen under "Miljøoplysninger."

Tyske motorkontorer
Det blå E-mærke kan blandt andet købes hos FDM's testcentre og på motorkontorer i Tyskland. Udover det er der enkelte danske hjemmesider, der sælger mærkatet, men disse anbefaler vi ikke, at du bruger - de tager ofte en meget høj overpris for mærkatet.

Mærket er gyldigt så længe bilen har det samme registreringsnummer, medmindre din rude bliver skiftet, eller mærket bliver ødelagt - akkurat som det almindelige miljømærke i Tyskland.

Foto: FDM

Seneste nyheder
Vinterdæk giver større sikkerhed
30-10-2023

Når sne og slud ligger på vejene, bliver bremseafstanden kortere på vinterdæk sammenlignet med somme…

Læs mere
Husk at bestille tid til hjulskifte i god tid
25-09-2023

Efteråret er over os, og det er snart tid til at skifte fra sommerhjul til vinterhjul. Hvis du vil v…

Læs mere
Tjek olien efter ferien
08-08-2023

Er du en af dem, som har brugt sommerferien til at køre en fantastisk tur gennem Europa i din bil –…

Læs mere