For høj NOx-udledning koster dødsfald i tusindvis

Dieselbilers udledning af udstødningsgasser koster omkring 5.000 europæere livet hvert år, viser undersøgelse.

Hvert år dør omkring 10.000 indbyggere i Europa for tidligt på grund af NOx-udledning fra dieselbiler. Hvis ikke mange dieselbiler overskred grænseværdien for udledning af de såkaldte NOx-gasser (kvælstof-oxider), så ville dødstallet formentlig kun være halvt så stort.

Misforholdet mellem de europæiske dieselbilers egentlige NOx-udledning, og hvad de er godkendt til, skyldes, at man hidtil i EU har målt bilernes NOx-udledning i laboratorier. Og her har bilfabrikanterne blandt andet ved hjælp af ulovlige softwareprogrammer været i stand til at opnå langt bedre resultater end dem, bilerne i virkeligheden opnår ude på vejene.


Billedet viser trafikken i den engelske hovedstad London.

Derfor udleder millioner af europæiske dieselbiler for meget NOx - nogle mere end 10 gange for meget - og den ekstra NOx har medvirket til en betydelig luftforurening i flere tætbefolkede områder i Europa.

Nye EU-regler
Pr. den 1. september er der indført nye regler i EU for test af bilernes udledning af skadelige stoffer. Regler der i højere grad tager hensyn til, hvad bilerne udleder, når de kører på vejene. Pressemeddelelsen vedrørende de nye regler kan læses her.

Fagavisen Ingeniøren har skrevet mange artikler om NOx-udledning. Blandt andet denne her, der konkluderer, at ”Alle bilkoncerner overskrider NOx-grænse.”

Ifølge en undersøgelse, som tidsskriftet Nature står bag, så er dieselbilernes overskydende NOx-udledning skyld i 7.000 ekstra dødsfald i Europa om året. I alt dør der ifølge en undersøgelse, som tidsskriftet Nature står bag, omkring 425.000 årligt af luftforurening i Europa. Og 90 procent af dødsfaldene skyldes luftvejs- og hjerte-kar-sygdomme. Især partikel- og ozonforurening går ud over europæernes helbred, og NOx forøger netop mængden af fine partikler og ozon i atmosfæren. Det skriver Ingeniøren.

Hvis man forestillede sig
Hvis man forestillede sig, at de mere end 100 millioner europæiske dieselbiler udledte lige så lidt NOx som benzinbiler, så ville de omkring 7.000 europæiske borgere ikke miste livet på grund af luftvejs- og hjerte-kar-sygdomme.

Problemet med benzin er, at det er et betydeligt mindre effektivt brændstof end diesel og derfor udleder langt mere CO2. Blandt andet derfor blev dieseldrevne biler udbredt meget i slutningen af 1990’erne for at tage hensyn til klimaet. Ikke mindst på grund af Kyoto-aftalen. Denne internationale aftale forpligtede de lande, der tiltrådte aftalen at reducere udledningen af CO2 og fem andre såkaldte drivhusgasser. Diesel vs. benzin er i sidste ende noget af et paradoks. Vi kan vælge diesel og få mindre CO2-udledning, men flere dødsfald på grund af luftforurening som fx NOx-udledning. Eller vi kan vælge benzin og få mere CO2-udledning, men færre dødsfald på grund af luftforurening!

Seneste nyheder
Husk det vigtige airconditions-service
03-05-2023

Det er vigtigt for din bil, at din aircondition er serviceret og vedligeholdt, da det ellers kan end…

Læs mere
Husk at booke tid til hjulskifte i god tid
10-03-2023

Inden længe banker foråret på døren med en kraftigere sol og højere temperaturer som følge. Dermed b…

Læs mere
Vidste du?
14-02-2023

Hvis du overvejer at købe ny bil, så kan du holde ved dit velkendte værksted. For fabriksgarantien…

Læs mere